Testa ditt ordförråd och lär dig nya ord Vi ger dig verktygen du behöver helt gratis! Sedan starten 2013 har Vokabulär.se bidragit till ett rikare ordförråd hos 5 800 personer. Bli medlem helt gratis →

Få bättre betyg

Här nedan följer lite tips på hur du bäst förbereder och genomför ett prov. Det spelar ingen roll vad du pluggar till eller på vilken nivå du pluggar. Prov har alla en sak gemensamt – de upplevs som mycket enklare om du är väl förberedd.

Inför provet

Bekanta dig med innehållet
Det viktigaste man bör göra inför ett prov är att sammanfatta det. Skriv ner allt som ingår, och fundera över de begrepp som hör till respektive område. Finns det några begrepp du är osäker på kan det vara vettigt att fundera över hur du ska fördela din tid innan provet.

Många lärare delar ut lokala betygskriterier inför prov. Skolverket säger däremot att ”lärarna är skyldiga att informera om på vilka grunder de gör sina bedömningar. Däremot finns det inga särskilda regler för hur informationen ska ges.” Lärare behöver alltså inte dela ut betygskriterier, utan kan välja att informera dig som elev på valfritt sätt. Sunt förnuft gäller dock. Kom ihåg att det aldrig skadar att fråga efter kriterier, om det skulle vara så att din lärare inte delar ut dessa självmant. I andra hand kan du alltid kolla i den nationella kursplanen. Den är alla lärare skyldiga att följa, och även om den ofta är väldigt flummigt formulerad är den bättre än ingenting alls.

Planera din tid
Det spelar ingen roll vad det handlar om. Att planera sin tid har alltid stor betydelse för slutresultatet. Är det mycket du måste hinna med innan provet? Något som kan bortprioriteras? Det finns alltid mycket man vill göra. Med en bra planering hinner du i alla fall med en del!

Livet handlar inte endast om att plugga. Gör en planering där det finns en balans mellan plugg och fritid – det vinner du alltid på i slutändan. Har du förberett dig bra inför ett prov kan du känna dig stolt med din prestation. Då vet du att du har gjort ditt bästa. Har du dessutom haft roligt under tiden kan du lägga till glad i den listan.

Underskatta inte gamla prov
När det gäller förberedelse hamnar gamla prov högt upp på listan. Finns gamla prov tillgängliga rekommenderar vi att du avsätter tid och gör dem ordentligt. Inte nog med att du vänjer dig vid upplägget och förstår vad läraren är ute efter, dessutom är det ett utmärkt sätt att kolla så att du verkligen kan det som kommer på det riktiga provet senare. Ha som princip att alltid fråga din lärare efter gamla prov.

Grönt är skönt. Repetition är?
Repetition är grundpelaren i allt pluggande. Vad finns det för mening att lära sig något om man inte kommer ihåg det senare? Upprepa det du lärt dig. Ta gärna hjälp av andra och låt dem förhöra dig. Ett hett tips från oss på Vokabulär.se är att använda sig av post it-lappar. Med frågan på den ena sidan och svaret på den andra finns det ingen risk att tjuvkika på svaret. Dessutom kan du ta med dig lapparna överallt: öva på bussen, rasten eller varför inte vid frukostbordet?

Innan provet

Dagarna innan provet kan du med fördel förbereda dig genom att sova och äta bra. Du vet nog bäst själv vad du mår bra av, men i slutändan handlar det som vanligt om sunt förnuft. En utgång dagarna innan provet är inte att föredra – spara det till efter provet istället!

Dagen innan provet är det viktigt att kolla så allt är förberett. Olika prov kräver olika hjälpmedel. Kan du kryssa av följande lista ligger du någorlunda bra till oavsett vad provet gäller:

  • Penna (blyerts, bläck, överstrykningspenna)
  • Sudd
  • Linjal (vanlig rak, gradskiva)
  • Miniräknare
  • Frukt eller annat mellanmål
  • Vatten, kaffe eller annan dryck

Under provet

Provutdelning
När du blivit tilldelad provet bör du ha som tumregel att alltid bilda dig en uppfattning om tidsåtgång och svårighetsgrad. Känns något extra svårt? Något som verkar extra tidskrävande? Kolla åtminstone igenom provet och gör en snabb överläggning innan du börjar. Som ett tips på vägen kan vi rekommendera att du som första uppgift gör en du är helt säker på. Det höjer alltid självförtroendet, och du kan ta med den känslan när du fortsätter med de övriga uppgifterna.

Problem med en uppgift?
Skulle du av någon anledning fastna på en uppgift är det väsentligt att släppa det fort. Känner du att det börjar ta för lång tid är det alltid bättre att gå vidare och återkomma om du har tid över i slutet. Sitter du med en uppgift du ändå inte klarar av förlorar du värdefull tid. Tid du kunnat använda till andra uppgifter. I slutet kanske du dessutom har kommit på något i samband med att du gjort de andra uppgifterna som du kan använda på uppgiften du hoppade över?

Kolla en extra gång!
Ta för vana att kontrollera dina svar en extra gång innan du lämnar in provet. Gäller det texter kan du läsa igenom det du skrivit och fråga dig själv om du fått fram din poäng. Gäller det matematik går det alltid att dubbelkolla så du inte gjort några slarvfel, t.ex. skrivit av fel tal från uppgiften. Kom också ihåg att alltid kontrollera baksidan på provpappret, otroligt onödigt att missa en sådan sak.

Slutord

Det finns en hel del personer där ute som alla har olika sätt att se på de tips som finns kring förberedelse och genomförande av ett prov. Just våra tips känns som en rimlig grund att utgå från. Med det sagt vill vi också poängtera att det inte är helt säkert att alla våra tips passar för just dig. Kanske behöver du ta bort eller lägga till något? Prova dig fram, i slutändan kommer det vara värt att lägga ner lite extra tid nu. Det kompenseras av att du känner dig själv bättre i framtiden!

Är du intresserad av att läsa mer kring prov, betyg, högskoleprov eller annat skolrelaterat rekommenderar vi att du tar dig en titt på följande hemsidor. De har svar på de flesta frågor du kan tänkas ha:

  1. Skolverket
  2. Studera

Artikeln publicerades av Jimmy Löfving
Få bättre betyg har visats 4 189 gånger


  • Användare5 800 användare
  • Ord1 069 unika ord
  • Genomförda ord373 997 testade ord
  • Artiklar8 artiklar
  • Foruminlägg91 foruminlägg