Testa ditt ordförråd och lär dig nya ord Vi ger dig verktygen du behöver helt gratis! Sedan starten 2013 har Vokabulär.se bidragit till ett rikare ordförråd hos 5 800 personer. Bli medlem helt gratis →

Själv eller ensam?

De senaste åren har de två orden själv och ensam börjat användas synonymt av många. Även om det oftast inte bidrar till några hemska syftningsfel är det viktigt att komma ihåg att orden faktiskt har olika betydelser. I den här korta artikeln ska vi reda ut dessa betydelser.

Som vanligt när det är aktuellt att kolla upp betydelsen av ett ord är SAOL en ypperlig källa. Där lär vi oss att själv beskrivs som "utan hjälp" och ensam betyder "utan sällskap". Redan här blir skillnaden mellan ordens betydelse tydlig, men vi ska illustrera det ytterligare med ett exempel. Betrakta följande två meningar:

Mening 1: Linus sitter på stolen alldeles själv och väntar på något.
Mening 2: Linus sitter på stolen alldeles ensam och väntar på något.

Vad är egentligen skillnaden mellan dessa två meningar? Jo, mening 1 syftar på att Linus sitter på stolen utan att någon hjälper honom. Man kan tänka sig att Linus kanske är ett väldigt litet barn som nyss lärt sig att sitta själv. Mening 2 säger att Linus sitter på en stol och ingen annan människa är i närheten. Han sitter och väntar utan sällskap. Dessa meningar visar hur fel användning av själv och ensam faktiskt kan ställa till det ibland. Försök därför tänka efter en gång extra så det inte uppstår några missförstånd.

Känner du dig säker på när respektive ord ska användas? Eller vill du träna på det? Oavsett så rekommenderar vi att du gör vårt test för att se om du vet när man ska använda själv och ensam!

Artikeln publicerades av Emil Frisk
Själv eller ensam? har visats 6 361 gånger


  • Användare5 800 användare
  • Ord1 069 unika ord
  • Genomförda ord373 997 testade ord
  • Artiklar8 artiklar
  • Foruminlägg91 foruminlägg